Onjegin

In deze ‘pocketopera’ is de essentie van Tsjaikovski’s opera teruggebracht tot een intieme, meeslepende voorstelling van één uur en 20 minuten. Regisseur Kai Anne Schuhmacher legt de beslissende momenten in de levens van Tatjana en Olga onder een vergrootglas en laat zien hoe een enkele beslissing in je jeugd dramatische gevolgen kan hebben voor de rest van je leven. Jevgeni Onjegin is een ontroerend en diepgravend psychologisch drama vol emotionele conflicten met lyrische, hartstochtelijke muziek.

In deze productie staat het lot van Tatjana centraal. We zien het verhaal door de ogen van de oudere Tatjana, die terugblikt op haar leven en haar beslissingen overdenkt. In haar ouderdom is zij alleen, zonder man, in gezelschap van haar zuster Olga. Olga was in haar jonge jaren Tatjana’s vrolijke tegenpool maar zij is nu – in tegenstelling tot Tatjana – een verbitterde en gebroken vrouw. Tatjana kan echter met rust en aanvaarding terugkijken naar elk van de deuren die zich voor haar hebben geopend omdat zij achter de door haar genomen beslissingen kan staan. Ook al was zij zich er als jong meisje nog niet van bewust waarnaar de wegen die zij insloeg zouden leiden.

Tijdens de originele productie in 2019 was Stan assistent- en avondregisseur. Voor de herneming van 2023 was hij de hernemingsregisseur.

Credits:
Regie: Kai Anne Schuhmacher
Muzikale leiding: Lee Reynolds
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky
Decor en kostuums: Dominique Wiesbauer
Licht: Henk Post

Met: Annelies Lamm, Anna Emelianova, Leonie van Rheden, Ingrid van Ree, Vincenzo Neri, Yaroslav Abaimov en Rafal Pawnuk.