Sonder

We zien een vrouw in een vrij lege kamer. Er staat enkel een stoel, er hangt een schilderij en op de muur zit een geel behang met een uitgebreid patroon. Het schilderij valt van de muur. De vrouw pakt het op en hangt het weer terug. Ze overtuigt zichzelf ervan dat dit nog nooit eerder is gebeurd.

In Sonder zien we een vrouw die zichzelf in de wereld verliest en die de wereld in zichzelf verliest. Ze houdt zich schuil in een kamer, ter bescherming van zichzelf. Maar juist in die kamer zal ze haar donkerste kanten ontdekken.

 

Sonder is een nieuwe thriller-opera van Collectief Ludvik, met een tekst geschreven door Jibbe Willems. In Sonder onderzoekt Ludvik hoe je omgaat met de donkere kanten van jezelf.

Met uitgebreide patronen proberen we houvast te creëren en vreemde gedachten weg te stoppen. Alles wat we niet willen denken, vinden of doen proberen we te verhullen. Maar is dat wel goed? Ben je als mens niet veel meer ‘jezelf’ als je alles toelaat, het goede en het slechte, en de controle af en toe loslaat?

Sonder gaat niet over waanzin of gekte, maar over de meerstemmigheid die in ieder individu huist. Net zoals angst, wanhoop en paniek in ieder individu huizen. 

Sonder-beeld

Credits:
Concept: 
Collectief Ludvik
Tekst: Jibbe Willems
Muziek: Stan Geurts
Regie: Stijn Dijkema

Spel/zang: Anne Wielink, Milou Peters, Maartje Goes

Piano: Ella Kamerich

Viool: Maartje Goes

Decor & Kostuums: Timo Arling

Met dank aan: Gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds, Lira Fonds, Vrienden van theater en Janivo Stichting